Forberedelser til jakten

TRENING:
For å forebygge skader er det viktig å trene hunden gjennom hele året, også i båndtvangsperioden. Det finnes enkelte områder med treningsterreng og inngjerdede områder som er unntatt fra normale båndtvangsregler.

Sykling med hunden er utmerket kondisjonstrening. Start med korte turer i moderat tempo. OBS! Sjekk potene daglig og prøv å la hunden løpe utenom asfalten om mulig.

Monter ”Springer” ( en stang med fjær fra sykkelen til hunden – kjøpes i dyrebutikker) på sykkelen, det er tryggest for både deg og hunden.

Da unngår du at hunden kommer inn i hjulene eller krysser foran deg, samtidig som fjæren hindrer hunden i å rykke, slik at du velter…

Svømming er også fin og allsidig sommertrening for hunden. Hunden trener mange muskelgrupper samtidig som om den unngår noen form for belastningsskader.
Ikke alle valper/unghunder er like glade i vann, men dette bedrer seg stort sett etterhvert.

FÔRING:
Jakt er meget energikrevende, derfor trenger hunden et mer energirikt fôr i akkurat denne perioden. Det kan være lurt å venne hunden til jaktfôret en stund før jaktsesongen. Vom kan brukes som tilskudd til tørrfôret, eventuelt kan man bruke tørrfôr og bokser med høyenergifôr i denne perioden.

Under jakten bør hunden få litt mat hver 3.time for å klare å opprettholde et godt energi- og ytelsesnivå. Etter endt jakt for dagen må det gå 1-2 timer før man gir hunden hovedmåltidet.

Dersom man fôrer hunden for raskt etter store fysiske påkjenninger/stor fysisk aktivitet, kan det føre til magedreining som er en meget alvorlig tilstand (hvor veterinær må oppsøkes snarest!)

Husk at vann alltid er viktig for hunden, både for å unngå overopphetning, dehydrering og for å opprettholde maksimal prestasjonsevne.

ANDRE FORBEREDELSER:
Husk at hundens poter er spesielt utsatte, bruk potesalve. Dersom hunden får sår på potene er potesokker lurt å ha med.

Om vinteren kan både potevoks og potesokker være lurt dersom føret gjør at hunden får ”snøkladder/snøballer” i potene. For å unngå at snøen fester seg i potene er det også viktig å klippe pelsen på potene dersom denne er lang.