Sykdom og skader

Sykdommer og skader som kan forekomme
Det er viktig å følge med på hundens tenner. Når valpen er fire mnd begynner den å skifte tenner. På dette tidspunktet kan den også bli fæl til å bite fordi det klør når tennene skiftes.

Hold øye med at alle melketennene faller ut. Noen ganger kan man se dobbelt sett av hjørnetenner, en melketann og en ny permanent tann. Går det for lang tid før den felles, kan det hende du må rykke den ut selv, eller la dyrlegen gjøre det.

Også når hunden har skiftet tenner bør man følge med, for tannskader kan gi adferdsendringer hos hund. Jakthunder kan skade tenner ved slag og fall i terrenget.

Knekte tenner kan føre til infeksjon i kjevebenet. Dersom man ser at en av hundens tenner har et svart område på toppen kan dette bety at tannen er knukket inn til rotkanalen. Dette vil alltid skape problemer. Tannskader skal behandles av en veterinær.

Dersom en tann er svart på siden er dette som regel tannsten.
For å forebygge tannsten er det viktig at man med jevne mellomrom pusser hundens tenner. Hunder skal ikke ha mennesketannpasta, fordi de ikke skal ha i seg fluor.

Men man får kjøpt egen hundetannpasta i dyrebutikker eller hos veterinæren (med leversmak!).Start med å la valpen smake på tannpastaen og ros den veldig.
Etterhvert blir tannpuss bare gøy.

Det finnes også egne tannbørster til hunder for å gjøre tannpussen enklere. De er formet som et fingerbøll med børste på.

Ellers kan man forebygge tannsten ved å gi hunden tyggeben eller tørrfisk.
Når man er hos veterinær for å f.eks. ta vaksiner, burde man be om at det blir tatt tannsten på hunden. Dette bør gjøres med jevne mellomrom.

Hos enkelte voksne tisper kan innbilt svangerskap oppstå. Dette kan starte allerede et par uker etter løpetid og kan vare opptil 3 måneder. Innbilt svangerskap skyldes at drektighetshormonet hos noen tisper ikke forsvinner etter løpetiden.

Dette er fra naturens side laget for å være en ”plan B», slik at dersom en tispe med valper dør, skal en annen tispe være i stand til å overta valpene hennes. Følg med på hundens patter, slik at hunden ikke får for mye melk og trøbbel med dette.

Innbilt svangerskap kan i verste fall føre til livmorbetennelse. Mange veterinærer anbefaler at man gir hunden litt mindre mat og mye mosjon i en periode, så vil denne tilstanden oftest gå over av seg selv.

Dersom det vedvarer, har preparatet Galastop har som oftest god effekt mot innbilt svangerskap. Ved voldsomme plager kan hunden steriliseres.

Kennelhoste bør valpen vaksineres mot. Den er vaksinert 1. gang når den blir levert, men må revaksineres av sine nye eiere etter 4 uker.

Kennelhoste er farlig for valper og gamle hunder. Utenom disse gruppene virker det kun som en vanlig influensa som varer i ca. 2 uker.

Dersom hunden har fått denne sykdommen, er det viktig av det holdes unna andre hunder. Mål temperaturen til hunden, dersom den avviker fra hundens normale temp, (ca mellom 38-39grader) bør du kontakte veterinær.

Hunden bør holdes tørr og mest mulig i ro. Hunden er smittefarlig for andre hunder også 1- 2 uker etter at den ble symptomfri. I denne perioden er det også viktig å begrense hundens aktivitet, for å unngå at den får tilbake sykdommen.

Hunden kan lett få insektstikk om sommeren. Dersom din hund blir stukket av f.eks. veps, ser du dette i form av hevelser i huden, området ved stikket er ofte ømt, hunden kan bli slapp, og i noen tilfeller kan oppkast og feber forekomme.

Det er lurt å dra til veterinær dersom du tror at hunden er stukket. Noen hunder er allergiske, og kan bli veldig syke.
Vi vet ikke om dette gjelder vår hund, så det er best å være føre var. Følg også med på hunden med tanke på flått, dersom dette finnes i ”ditt område”.

Flåttmiddel (dråper man drypper på hundens hud) brukes preventivt og holder holder både flått, mygg, knott og hjorteflue på avstand. Dette middelet får du kjøpt hos nærmeste veterinær.

Går dere mye på tur i områder hvor det finnes hoggorm, bør du ha med kortisontabletter mot hoggormbitt.
Dette får du kjøpt hos veterinæren. I en dyrebutikk får du kjøpt en liten sylinder til å henge i hundens halsbånd.

Oppi sylinderen legger du riktig dosering til din hund. (Det finnes to typer sylindre på markedet, en rett og en annen som er tykkere nederst.

Den rette er ikke tett med tanke på vann. Invester i den andre slik at tablettene ikke er regnet bort, når du trenger dem!)

Dersom din hund er så uheldig at den blir bitt av huggorm, må du holde den i ro. Bær den aller helst, er hunden for stor til å bære må man gå veldig sakte med den slik at giften sprer seg saktest mulig.

Har du tabletter med deg, så gi den det med en gang. Tabletterne er IKKE en erstatning for veterinærbehandling, bare en midlertidig, lindrene førstehjelp. Oppsøk veterinær så fort som mulig.